4 Mayıs 2015 Pazartesi

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ ÇALIŞMA SÜRELERİ

İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ ÇALIŞMA SÜRELERİ ARTTIRILDI!





30 Nisan 2015 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik ile iş güvenliği uzmanlarının çalışma süreleri arttırıldı. Yönetmeliğe göre yaklaşık olarak 2,5 kat arttırılan süreler ile açıkta kalan iş güvenliği uzmanlarına çalışma kapısı açılacak. Güncellenen yönetmeliğe göre iş güvenliği uzmanlarının yeni çalışma süreleri aşağıdaki şekildedir:



  1. Az tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için çalışma süreleri kişi başı 6 dakikadan 10 dakikaya yükseltildi. 1000 personeli olan işletme için tam zamanlı iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu geldi.
  2. Tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için çalışma süresi 8 dakikadan 20 dakikaya yükseltildi. 500 çalışanı bulunan bir işletme tam zamanlı iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu geldi.
  3. Çok tehlikeli sınıfta yer alan işletmeler için iş güvenliği uzmanı çalışma süresi 12 dakikadan 40 dakikaya yükseltildi. 250 çalışanı bulunan bir işletme tam zamanlı iş güvenliği uzmanı bulundurmak zorunda.
Sürelerin bu şekilde arttırılması prim gününden A ve B sınıfı olan iş güvenliği uzmanları için avantaj. fakat OSGB ler için belge kullanma yolu açıldı. Belge kullanmanın önüne geçilmesi amacıyla denetimler arttırılmalı.

Saygılar.

Zuhal SEYHAN
İş Güvenliği Uzmanı - Endüstri Mühendisi
Tel: 0506 964 65 14
E-posta: zuhalseyhan@gmail.com

1 yorum: