7 Haziran 2016 Salı

EVLERİMİZDE KİMYASAL TEHLİKE

EVLERİMİZDE KİMYASAL TEHLİKE

Günlük hayatımızda sürekli olarak kullandığımız kimyasalların çoğu tehlikelidir. Ancak belirli amaçlarla ve uygun bir şekilde kullanılırsa, içerisinde zehirli kimyasallar içermesine veya zaman içerisinde daha tehlikeli bir kimyasala dönüşse dahi makul bir şekilde güvenilirliği kabul edilebilir. Kullandığımız kimyasallardan korunmak amacı ile özellikle direk temas halinde eldiven kullanılması son derece önemlidir. Evlerde kullanılan kimyasallardan bazılarının zararları aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

Oda spreyleri: Oda spreylerinin ortamdaki havanın kötü kokusunu uzaklaştırdığını düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu spreyler sadece kokuyu kamufle etmektedirler. Aslında burunun kokuları algılama şeklini değiştirirler. Bunu p-diklorobenzen bir kimyasal sayesinde yapar ve bu kimyasal kanserojen bir kimyasaldır. Aynı zamanda astım, alerjik reaksiyonlar, göz tahrişi, karaciğer hastalığı, böbreklerde problem, gastrointestinal sorunlar ve deride döküntü gibi sorunlara neden olması oda spreylerinin zararları arasındadır.

Çamaşır Suyu: Beyazlatıcılar solunması ve cilt ile temas etmesi halinde cilt ve solunum sisteminde tahribata neden olabilir. Ölümcül nitelikte olan gazların oluşmaması için amonyak, tuvalet temizleyicileri, porçöz, kireç çözücü veya kuru temizleyiciler ile asla karıştırılmamaları gerekir.

Çamaşır deterjanları: Deterjanlar, teninize teması halinde derinin yağını alır, kurumasına ve çatlamasına, hassas kişilerde dermatitlerin oluşumuna neden olur. Giysilerden deterjanların uzaklaştırılması için bol miktarda su kullanmamız gerekir. İyi durulanmamış çamaşırlar da ciltte alerjik reaksiyonlara, tahrişe ve dermatitlere neden olur.

Naftalin: Naftalin p-diklorobenzen veya naftalen kimyasallarını içerir. Her iki kimyasal da zehirlidir ve baş dönmesi, baş ağrısı, gözde, ciltte ve solunum sisteminde tahrip edici etkiye sahiptir. Uzun süre solunması da katarakt oluşumuna veya karaciğer hasarına neden olabilir.

Ocak Temizleyiciler ve Yağ Çözücüler: Ocak temizleyicilerin içinde bulunan sodyum hidroksit ve potasyum hidroksit aşındırıcı kuvvetli bazlardır. Aynı zamanda yutulması durumunda da ölümcül etki gösterebilir. Buharının solunması halinde veya cilt ile teması halinde de kimyasal yanıklar ve ciğerlerde tahribat yaratır.

Cam silecekleri: Cam silerken kullanılan kimyasallar içilmesi halinde zehirleyici etki gösterir. Aynı şekilde cilt ile temas etmesi halinde vücuda absorbe olur ve bu da zehirli etki gösterir. İçinde bulunan etilen glikol beyin, kalp ve böbreklere ciddi zarar verip ölüme neden olabilir. Buharının solunması baş dönmesine neden olabilir. İzopropil alkol merkezi sinir sistemini etkiler ve uyuşukluk, baygınlık ve bazı durumlarda ölüme sebebiyet verebilir. İçinde bulunan bir diğer madde olan metanol de beyne, karaciğere ve böbreklere zarar verebilir, körlüğe neden olabilir.

Bulaşık Deterjanı: Elde yıkamak için kullanılan deterjanlar tahriş edicidir. Bulaşıklarını elde yıkamayı tercih eden kişilerde bulaşık eldiveni kullanımı o kadar yaygın bir işlem değildir. Eldiven ile deterjanın birleşmesi kaygan bir zemin hazırlayarak mutfak eşyalarının kırılmasına sebep olabildiği için genelde bulaşık eldiveni kullanmamak tercih edilir. Fakat eldiven kullanılmadan yıkanılan bulaşıklarda deterjanın cilde direk teması alerjik problemlere ve tahrişe sebebiyet vermektedir. Bazı hassas ciltlerde bu reaksiyonlar daha şiddetli olup yaralara dönüşebilmektedir.

Her kimyasal kutusunun üzerinde bilgilendirme etiketleri yer almaktadır. Etiketler kullanmadan önce mutlaka okunmalıdır. Etiketlerde doğru kullanım şekli ve saklama şekli, kimyasalın içeriği ve uyarı etiketleri yer almaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder