21 Haziran 2016 Salı

1 Temmuz 2016 tarihi itibari ile İş Sağlığı ve Güvenliği zorunlulukları

           
Konu: 1 Temmuz 2016 tarihi itibari ile İş Sağlığı ve Güvenliği zorunlulukları
                                                                                                                                   
30 Haziran 2012 tarihli resmi gazetede yayınlanan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu gereği işletmeler iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunlulu bulunmaktadır.
2 Ağustos 2013 tarihinde resmi gazetede yayınlanan Bazi Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapilmasina Dair Kanun (TORBA YASA)  Madde 56’da Kademe kademe yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu; kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2016 tarihine ötelenmiştir. Bu nedenle 1 Temmuz tarihinden itibaren iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu 1 personeli olan işletmeler de dahil olmak üzere tüm işletmeler için yürürlüğe girmiş olacaktır.

İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğü 10’dan az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde bazı şartlarla uygulanmayacaktır. Bu işyerlerinde işveren veya işveren vekili Çalışma Bakanlığı’nın ilan ettiği eğitimi tamamlar ve sınavda da başarılı olursa iş güvenliği hizmetlerini kendileri yürütebileceklerdir. Yani iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorunda kalmayacaklar. Eğitimler; açıköğretim sistemi ile eğitim vermede yetkin, her ilde sınav merkezi, büro ve akademik danışmanlık hizmetleri bulunan üniversitelerce verilecek.Başvuru tarihi 24 Haizran son gün. AÖF bürolarından veya internet üzerinden başvuru yapılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder