7 Haziran 2016 Salı

''RAMAZAN AYINDA İŞ GÜVENLİĞİ''


''RAMAZAN AYINDA İŞ GÜVENLİĞİ''

Ramazan Ayı pazartesi günü başlıyor. Öncelikle herkesin Ramazan Ayı mübarek olsun. Bu ay da çalışanlardan oruç ibadetini yerine getirenler olacaktır. Oruçla birlikte çalışanların vücudu değişimler gösterecek ve bu değişimlere tepkiler verecektir. Ramazan Ayının yaz günlerine denk gelmesi de sıvı kaybının artmasına neden olacaktır. Aşırı sıcaklar uykusuzluk dikkatsizlik gibi riskler nedeniyle özellikle Ramazan Ayı iş güvenliği açısından önem arz etmektedir.
Baş ağrısı: Açlığa bağlı kan şekeri düşmesi sonucu baş ağrıları ilk günlerde sık görülmektedir.
Dikkatsizlik: Uzun saatler aç kalan çalışanlarda kan şekeri düşmesi sonucu sıklıkla, halsizlik, baş dönmesi, yorgunluk hatta çarpıntı gibi rahatsızlıklar görülür.
Sindirim sistemi: Hazımsızlık bu problemlerin en başında yer almaktadır.Beslenme alışkanlıklarının değişmesi ile birlikte sindirim sisteminin bu yeni duruma alışması zaman alır. Bu nedenle oruç tutulmaya başlanan ilk günlerde kabızlık gibi sorunlar yaşanabilir, sabırlı olup beklemek gerekir. Bağırsak faaliyetleri yavaşlayan kabızlık sorunu yaşayan çalışanların sahurda kuru kayısı ya da incir yemeleri önerilir. Lif yönünden zengin gıdaların tüketilmesi, posalı yiyeceklerin sahur ve iftar menülerine eklenmesi bağırsak faaliyetlerini rahatlatacaktır.
Uykusuzluk: Ramazan Ayı ile birlikte sahura kalkan çalışanlar ilk günlerde uyku sorunu yaşayabilir. Oruç tutacak personeller dinlenme zamanlarında uyku ihtiyaçlarını giderebilmelidirler.
Susuzluk: İftar ve sahur arasında bol su tüketilmesi çalışanlara önerilmelidir. Vücudun susuz kalması beraberinde bazı sorunları getirmektedir. %1: susuzluk hissi, ısı düzeninin bozulması,per formans azalması, %3: Vücut ısı düzenin iyice bozulması, aşırı susuzluk hissi, %4: Fiziksel performansın %20-30 düşmesi,
%5: Baş ağrısı, yorgunluk %6: Halsizlik, titreme %7: Fiziksel aktivite sürerse bayılma, %10: Bilinç kaybı %11: Vücut dirençsizliği, olası ölüm, %12: %97 oranında ölüm
Stres: Ramazan ayında sigara gibi bağımlılık yapan maddeleri kullanan çalışanlarda aşırı sinirlenme gibi problemler görülebilir. Trafikte araç kullananlar bu aylarda daha sakin olmaya özen göstermelidir.
Tüm bunlara karşı Ramazan Ayında iş kazaları ve hastalıkların önüne geçmek için şu önlemlerin alınmasına özen gösterilmelidir.
1) İşyeri hekimleri ve diğer sağlık personelleri sık sık sağlık kontrolleri gerçekleştirmelidir.
2) Sağlık kontrolleri dışında oruçlu çalışanlara özel olarak orucun vücut üzerine etkileri ve bu durumların kendileri için olası problemleri hakkında bilgi ve eğitim verilmelidir.
3) Dinlenme süreleri ve sıklığı arttırılmalı, çalışanlara bu konuda bilgi verilmelidir. Çalışma saatlerinde Razaman Ayında değişikliğe gidilebilir.
4)İftardan sonra çalışmaların devam etme durumunda iftar yemeği için çalışanı zorlamayacak ve yormayacak menü tercihleri yapılmalıdır.
5) Diabet hastaları, sürekli ilaç kullanması gereken kişiler, mide ülseri olan çalışanlar , böbrek yetmezliği olan kişiler tespit edilerek bu kişiler ile oruç tutulmamasına yönelik özel görüşme yapılabilir.
6) Çalışanların çalışma bölgeleri değiştirilerek daha az riskli bölgelerde geçici olarak çalıştırılabilirler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder