24 Nisan 2017 Pazartesi

TMGD TEBLİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER NELERDİR?

22.05.2014 tarihinde resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren TEHLİKELİ MADDE GÜVENLİK DANIŞMANLIĞI HAKKINDA TEBLİĞ 19.04.2017 tarihi itibari ile değiştirilmiştir. 

Yapılan değişiklikler ana başlıklar halinde aşağıdaki şekildedir:

  1. TMGD hizmeti, ya TMGD'nin hizmet verilen firmada istihdam edilmesi ile ya da TMGD Kuruluşu yetki belgesi alan firmalardan hizmet alınarak gerçekleştirilebilecek.
  2. Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı kuruluşu (TMGDK): Tehlikeli madde güvenlik danışmanlığı hizmeti vermek üzere İdare tarafından yetkilendirilmiş kuruluşu olarak tanımlanmaktadır. TMGDK için yetki belgesi alınması gerekecektir. Yetki alınması için gereken şartlar için tebliğ çıkarılacaktır.
  3. TMGD’ler, firmalarda istihdam edilme yolu ile 5, TMGD Kuruluşundan hizmet alınması durumunda 8 işletmeye hizmet verebilecektir.
  4. TMGD sertifikasından Havayolu Tehlikeli Madde Taşımacılığı kısmı çıkarılmış. Havayolu ile ilgili farklı bir belge düzenlemesi yapılacaktır.
  5. TMGD olabilmek için Üniversitelerin fen ve mühendislik alanlarından lisans veya tehlikeli madde ve güvenlik programı/bölümü ön lisans mezunu olmak şartı getirilmiştir.
  6. TMGD eğitim süresi; 64 saat
RID eğitim süresi; 21 saat
IMDG eğitim süresi; 21 saat olmuştur.
1.      TMGD’ler 5 yılda bir yenileme sınavına girecektir.
2.      TMGD’ler en fazla 2 yılda bir 16 saatlik tazeleme eğitimine girecekler. (01.01.2019 tarihinden itibaren aranır.)
3.      TMGD’ler, İşletmenin tehlikeli maddelerin taşınması ile ilgili yıllık faaliyet raporunu İdarenin belirlediği formata uygun olarak, yılsonu itibariyle ilk üç ay içerisinde hazırlamak ve talep edildiğinde www.türkiye.gov.tr adresi üzerinden İdareye göndermek üzere bünyesinde görev yaptığı TMGDK’ye ve danışmanlık hizmeti verilen işletmeye sunmakla yükümlüdür. (E-devlet üzerinden faaliyet raporu bildirimi kaldırılmış görünüyor. İlk 3 ay içerisinde hazırlıyoruz ve talep edilmesi durumunda www.turkiye.gov.tr web sitesinden bildiriyoruz.)
4.      TMGD, U-net otomasyon sistemine işletme faaliyetlerine ilişkin tespit ve önerilerin girişini yapacaktır. İşyeri yetkilisi de onaylayacaktır. (01.01.2018 tarihinden itibaren.)
5.      TMGD’nin görevini yapmadığının tespiti durumunda sertifikası iptal edilir. Değişiklikten önce uyarı yapılıyordu.
6.      TMGD sertifika ücretinde ve idari para cezalarında artış yapılmış.
Saygılarımla..
Zuhal SEYHAN
Endüstri Mühendisi
Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı
İş Güvenliği Uzmanı
Patlamadan Korunma Dökümanı Hazırlayıcısı
Kimyasal Güvenlik Bilgi Formu Hazırlayıcısı
Tel: 05069646514
E-posta: zuhalseyhan@gmail.com - zuhalseyhan@adrrisk.com
www.adrrisk.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder